8 maart Zonta’s jaarlijkse filmavond: Noces

Op 8 maart 2018 vond de jaarlijkse Zonta filmavond plaats. Dit keer op een nieuwe locatie, namelijk de Paleiskerk in Den Haag. De avond werd druk bezocht en de film maakte grote indruk.

Hierbij wat foto’s van de filmavond.

Over de film ‘Noces’ (A Wedding)

Tiener Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering. Net zoals de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft een goede band met haar Pakistaanse ouders, totdat zij ongewenst zwanger raakt en haar ouders haar willen uithuwelijken aan een man die ze niet kent. Verscheurd door het verlangen haar eigen koers te bepalen en de liefde voor haar familie, staat Zahira voor een levensbepalende keuze. Maar hoe de keuze te maken wanneer ze de gevolgen daarvan nauwelijks kan overzien? Een prachtige, genuanceerde film die de uitdagingen laat zien van het leven tussen twee culturen. De film kreeg lovende recencies.

Opbrengst gaat naar een goed doel

  Delaying Early Marriage – Niger

(uitstel van (te) vroeg trouwen)

Kindhuwelijken

Kindhuwelijken zijn een schending van de mensenrechten. In de derde wereld landen trouwt 1 op de 3 meisjes vóór haar 18 en 1 op de 9 meisjes voor het 15e levensjaar. Oorzaken zijn o.a. armoede en genderongelijkheid. Kindhuwelijken zijn een risico voor de gezondheid van meisjes en is één van de grootste doodsoorzaken van meisjes tussen 15 en 19 jaar.

Project in Niger

Zonta Den Haag 1 heeft gekozen om specifiek het project in Niger te steunen. In Niger komen helaas ook nog veel kindhuwelijken voor en gaat een groot deel van de meisjes niet naar school. Zij kunnen dus niet lezen of schrijven.

Dit project biedt kansen aan adolescente meisjes in Niger, door voorlichting over hun gezondheid, over economische en sociale emancipatie en over hun rechten. Het volgen van primair onderwijs vermindert de kans op kind-huwelijken met 20% en het volgen van secundair onderwijs met zelfs 40%. Bijkomend effect is dat het aantal tienerzwangerschappen aanzienlijk afneemt.  Dus belangrijk voor een duurzame ontwikkeling van vrouwen in Niger!

 

‘What our daughter has done is a miracle’ –

The power of one adolescent girl

 

 

UNFPA (United Nations Population Fund)

UNFPA stimuleert de ontwikkeling van wetgeving en programma’s om o.a. kindhuwelijken te beëindigen. Ook ondersteunt UNFPA initiatieven die meisjes ondersteunen om goed opgeleid te worden en hierdoor veilig en gezond over te gaan naar volwassenheid. Ook worden gehuwde meisjes ondersteund met gezinsplanning en de zwangere meisjes met de gezondheid. Meer informatie is te vinden op: http://www.unfpa.org/child-marriage.