Zonta zegt nee Tegen menstruatie-armoede

In Den Haag alleen al zijn er 1.300 vrouwen tussen de 13 en 53 afhankelijk van de Voedselbank. Zonta vindt dat maandverband voor hen geen luxe mag zijn.  Daarom zet Zonta zich in voor deze vrouwen door geld in te zamelen.  Want voor 15 euro help je al tien vrouwen met maandverband of tampons voor een maand. 

1 op de 9 vrouwen in Nederland heeft geen geld voor maandverband. Ze gebruiken daarom wc-papier of lappen stof. Dat zorgt ervoor dat deze vrouwen tijdens  hun menstruatie minder vrij zijn en minder makkelijk mee kunnen doen. 

Menstruatie-armoede gaat over meer dan een gebrek aan geld. Het gaat ook over het taboe om over menstruatie te spreken in Nederland en het gebrek aan toegang tot sanitaire voorzieningen voor iedereen die menstrueert. Met deze Zonta-actie willen we daarom niet alleen geld in zamelen, maar via deze weg ook aandacht vragen voor dit probleem. 

 Vrijdag 28 mei is het de internationale dag van de vrouwelijke hygiĆ«ne deze dag hebben wij gebruikt als start-event  van onze campagne gericht op het agenderen van menstruatie-armoede.

Voorzitter van Zonta Den Haag, Margreet Sijbring heeft de eerste opbrengsten van eerdere zonta-activiteiten, afgelopen vrijdag overhandigd aan Henk Baars, vice-voorzitter van de Voedselbank Haaglanden. Het gaat om menstruatieproducten ter waarde van 2000 EUR.